KORANAVİRUS NEDİR? NELER YAPILDI? NE DURUMDAYIZ?

KORANAVİRUS NEDİR?  NELER YAPILDI?  NE DURUMDAYIZ?

Merhabalar sizlere zaman buldukça gündem konuları, teknoloji, sinema konularında  yardımda bulunmak ya da bilgi vermek için paylaşımda bulunmaya çalışıyorum. 
Geçen ayalarda hatırlarsanız çeşitli yazılarla 2019 ve 2020 yılına ait neler olduğunu paylaşmıştım. 

ve buradan - 2020 Yılı Gündem#1 ulaşabilirsiniz.
Bu iki yılda da yaşadığımız olaylar alışagelmiş olaylar dışında gerçekleşti ve bizi derinden etkiledi ve ileride de etkileyecek olaylardı. 

Asıl konumuza artık geçebiliriz. Koranavirüs nedir ? sorusuyla başlarsak;
Koronavirüs hastalığı (COVID-19) yeni bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır.
Hastalık kuru öksürük, ateş ve daha ciddi vakalarda nefes almada zorluk gibi semptomlarla birlikte solunum yolu sorununa (grip gibi) yol açar. Ellerinizi sık sık yıkayarak, yüzünüze dokunmaktan kaçınarak ve kendisini iyi hissetmeyen kişilerle yakın temasta (1 metre) bulunmayarak kendinizi koruyabilirsiniz. 
Kısa tanımı ve yapılması gerekenler bu şekilde dir. Çin de Aralık ayında ortaya çıktığı bilinen bu virüs ülkemiz de 11 mart 2020 de ortaya çıkmıştır. 

Neler Yapıldı ?
Salgın Türkiye'de sosyal, ekonomik, siyasi, iktisadi, idari, hukuki, askerî ve dinî alanlarda birçok önemli etkilere ve sonuçlara neden olan radikal kararlar alınmasına neden oldu. Ülkede ilk, orta ve liselerde eğitim-öğretim askıya alınırken, bütün üniversitelerde bahar dönemi dersleri iptal edilerek sınavlar ertelendi. Diyanet İşleri Başkanlığı cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verildiğini duyurdu. Tüm restoran, cafe, müze, dershane, kurs, alışveriş merkezi, kahvehane, spor salonları, konser mekanları, dernek, düğün salonu, piknik ve ören yerleri, park ve bahçeler ziyaretçilere kapatıldı. Ülkedeki bütün futbol ligleri ertelendi ve tüm spor müsabakaları bir sonraki açıklamaya kadar iptal edildi. Millî Savunma Bakanlığı askerî kışlalarda tüm celp, sevk ve terhis işlemlerinin bir ay boyunca ertelendiğini duyurdu. Salgının cezaevlerine sıçraması ve oluşabilecek kamu düzeninin bozulması riski ile cezaevlerindeki doluluğu azaltmayı amaçlayan infaz indirimini öngören yasanın mecliste kabul edilmesiyle yaklaşık 90 bin mahkûm ve tutuklunun tahliye edilmesine başlandı. Af yasasında; terör, cinayet, uyuşturucu ve cinsel suçlar kapsam dışında bırakıldı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu tutuklu ve acil işler ile zaman aşımı davaları dışındaki tüm duruşma, müzakere ve keşiflerin 30 Nisan'a kadar durdurulduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, 75 ülkeden 40 binden fazla Türk vatandaşının tahliye edilerek Türkiye'ye getirildiğini belirtti.
Hükûmet, salgının yayılım hızını düşürmek ve insanlar arasında sosyal mesafeyi korumak için ilk olarak 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattı. Daha sonra bu kısıtlamayı 20 yaş ve altı çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde genişletti. 11-12 Nisan 2020'de ise, 2000 yılındaki nüfus sayımından 20 yıl sonra ilk kez geniş çaplı bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İçişleri Bakanlığı Türkiye'nin 30 büyükşehir belediyesi ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilinde hafta sonu iki gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacağını iki saat öncesinden duyurdu. Bunun üzerine yasağın uygulanacağı birçok şehirde vatandaşlar market ve fırınlara akın ederek uzun kuyruklara, kargaşa ve yoğun kalabalıkların oluşmasına neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yasağın zamanlaması ve uygulanış yöntemi konusundaki eleştirileri kabul ettiğini açıkladı ve ertesi gün istifa ettiğini duyurdu. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifası kabul edilmedi ve göreve devam edeceği açıklandı. Sokağa çıkma yasağı uygulaması bir sonraki hafta sonu da devam ettirildi. Bakanlık, yasak kapsamındaki 63 milyon 640 bin kişinin evlerinde kalarak karara yüksek oranda uyum sağladığını belirtti. 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 100. yıl dönümü ile ramazan ayının ilk üç gününü de içine alan 23-26 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma yasağının otuz büyükşehir ve Zonguldak'ta devam ettirileceğini duyurdu. 
( Kaynak: Vikipedia)

Ne Durumdayız ? 


Durumu Kısaca özetlemeye çalıştım. Bu virüsten kurtulabilmek için Lütfen kıstlama ve kurallara uyalım.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.