2020 Yılı Gündem#1

2020 Yılı İlk 3 Aylık Gündem 

Normalde yıllık olarak yıl sonun da yayınlanan genel bir "neler oldu"? Bölümünü ilk üç ay için yazmak istedim. Çünkü o kadar hızlı bir giriş yaptık ki yaşam biçimimiz, hayata bakışımız ve gelecek hakkındaki düşüncelerimiz bir anda değişmeye başladı. Kısa tarihleriyle ve olaylarla yazımız sizlerle. 




Bilindiği üzere Ülkemiz Adına en büyük yenilik TOGG ile geldi. 2020 yılına girmeye az bir zaman kalmıştı ki Türkiye de bir bir otomobil yapıldığı duyuruldu. Toplamda 3 model olarak tanıtılan model iki farklı SUV ve bir Sedan dan oluşuyor. Süren tartışmalardan bahsetmeden  kısaca özelliklerinden bahsedelim. Suv modeller tamamen elektrikli olarak çalışacak ve bizlere 300 ile 500 km menzil sunabilecek. Bunların dışında otonom sürüşe sahip olan araçlarda ileri teknoloji kullanılarak ev ve ofis işlerinizi yönetme gibi işleri uzaktan yönetmenizi sağlıyacak özellikler bulunacak. Fabrika ve alt yapı çalışmalarının sürdüğü araçların, piyasaya çıkış tarihi ise 2022 sonu olarak belirtilmekte. 


Teknolojik gelişmelerle devam ediyoruz. Windows 14 Ocak da Windows 7 ve Windows Server 2008 için genişletilmiş desteğini sona erdirdi. Bu şu anlama geliyor, win 7 kullananlar kullanmaya devam edebilecek ancak güvenlik ve diğer güncelleştirmeler den faydalanamayacak.

Bildiğiniz üzere BTK 29 Nisan 2017 de Vikipedi ye erişimi engellemişti. 15 Ocak 2020 tarihinde bu yasak kaldırıldı ve Vikipedi kullanıma açıldı. 

Evet bu gibi gelişmeler yaşanırken bir olay, Koronavirüs bizi ve tüm Dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Umarım kısa sürede atlatabiliriz. Bu Konu hakkında gelişmelere göre bir yazı hazırlayacağım. Aşağıdaki bölümde yılın ilk üç ayında neler yaşadık kısaca belirmeye çalıştım. 

Ocak - Şubat - Mart 

Hırvatistan'ın Rijeka ve  İrlanda'nın Galway şehirleri Avrupa Kültür Başkenti oldu.
 Özbekistan'ın Hive şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu.
UNESCO tarafından Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Özbekistan'ın desteğiyle, Tonyukuk Yazıtı'nın dikilişinin 1300. yılı kutlanacak.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2020 yılı Kazak şair Abay Kunanbayoğlu yılı ilan edildi.
1 Ocak - Avusturya'da 29 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından Avusturya Halk Partisi lideri Sebastian Kurz, Yeşiller Partisi'yle uzlaştığını açıkladı.
2 Ocak - Tayvan'ın Yeni Taipei şehrinde Sikorsky UH-60 Black Hawk tipi helikopter düştü. Aralarında Tayvan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti.
3 Ocak - Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin, Bağdat'ta düzenlediği suikast sonucunda İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı asker Ebu Mehdi el-Mühendis öldürüldü.
5 Ocak - 77.si düzenlenen Altın Küre Ödülleri Los Angeles'ta sahiplerini buldu. En İyi Film - Drama kategorisinde Sam Mendes'in yönettiği 1917, En İyi Film - Müzikal veya Komedi kategorisinde ise Quentin Tarantino'nun yönettiği Bir Zamanlar Hollywood'da seçildi. En İyi Erkek Oyuncu - Drama'da Joker'deki rolüyle Joaquin Phoenix, En İyi Erkek Oyuncu - Müzikal veya Komedi'de Rocketman'deki rolüyle Taron Egerton, En İyi Kadın Oyuncu - Drama'da Judy'deki rolüyle Renée Zellweger, En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal veya Komedi'de The Farewell'deki rolüyle Awkwafina ödülün sahibi oldu.
5 Ocak - Hırvatistan'da gerçekleşen başkanlık seçimleri ikinci turunda Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi'nin desteklediği 2011-2016 yılları arasında başbakanlık görevinde bulunan Zoran Milanović oyların %52,66'sını alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Bir önceki devlet başkanı Kolinda Grabar-Kitarović, oyların %47,34'ünü elde etti.
6 Ocak - İran 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya uymayacağını açıkladı.
11 Ocak - Tayvan başkanlık seçimi yapıldı. Mevcut başkan Tsai Ing-wen yeniden seçildi.
14 Ocak - Windows 7 ve Windows Server 2008 için genişletilmiş destek sona erdi.
15 Ocak - Türk hükûmeti Vikipedi'nin erişim engelini kaldırdı.
25 Ocak - Dünya Sağlık Örgütü, yeni koronavirüs hakkında acil toplantı çağrısında bulundu.
24 Ocak - 2020 Elazığ depremi: Elazığ, Sivrice'de meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti.
31 Ocak - Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden ayrıldı.
Şubat
4-5 Şubat
Van çığ faciası: Van, Bahçesaray'da çığ altında kalan vatandaşları kurtarmaya giden askerler ve kurtarma ekipleri de üzerlerine düşen çığın altında kaldı. Olayda 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.
2193 sefer sayılı uçuş: İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Hava Yolları uçağı, Sabiha Gökçen Havalimanı'na inişi sırasında pistten çıkarak parçalandı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 179 kişi yaralandı.
19 Şubat - 2020 Hanau saldırısı: Almanya'nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki nargile salonunu hedef alan iki silahlı saldırıda fail dahil 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.
21 Şubat - İran'da genel seçimler yapıldı.
29 Şubat - Slovakya parlamento seçimleri yapıldı.
23 Şubat - 2020 İran-Türkiye depremleri: İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Hoy ilinde meydana gelen 5.8 Mw ve 5.9 büyüklüğündeki depremlerde İran'da 75 kişi yaralandı, Van'da ise 10 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.
27 Şubat - İdlib'te Suriye Hükûmeti tarafından Türk konvoyuna saldırı sonucu 33 asker şehit oldu. 32 asker yaralandı.
Mart
1 Mart - Türkiye, Bahar Kalkanı Harekâtı'nı başlattı.
2 Mart - Yahoo! Zaman Kapsülü açıldı.
5 Mart - Türkiye ile Rusya arasında devlet başkanları seviyesinde İdlib görüşmesi gerçekleşti.
8 Mart - İtalya'da, Koronavirüs'ün yayılmasını durdurmak için tüm ülke kırmızı bölge ilan edildi.
11 Mart
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez Koronavirüs vakasına rastlanıldığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs hastalığı'nı küresel pandemi ilan etti.
17 Mart - 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021'e ertelendi.
18 Mart - 2020 Eurovision Şarkı Yarışması koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021'e ertelendi.
24 Mart - 2020 Yaz Olimpiyatları koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021'e ertelendi.
*Kaynak Vikipedi


1 yorum:

  1. O askerlere o kadar üzüldüm ki, Allah rahmet eylesin. Dünya nereye gidiyor bilmiyorum. Allah'ım sonumuzu hayretsin.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.