Uykusuzluğa Neden Olan İş Stresiyle Baş Etmek İçin 6 Tavsiye


Uykusuzluk ile mücadele eden çalışanlar en çok yastığa başlarını koyduktan sonra uykularının gelmesinden ve zihinlerinin başka şeylerle meşgul olmasından şikayet ediyor. 
İnsanlar, uyumaları gerektiğinin farkında olsalar da zihinleri gün içindeki olayları ve tamamlanması gereken görevleri gözden geçirmek gibi sıradan şeyleri düşünmeye devam ediyor. 

Aynı sorunla karşı karşıya olduğum için bu konuda araştırma yaptım ve aşağıda belirtilen 6 öneriyi sizinle paylaşmak istedim. 



Önerilere geçmeden önce bilinmesi gereken bir kaç noktaya deyinmek istiyorum. 

İş yoğunluğu baskısından meskeli güvenlik endişelerine, İş hayatındaki iletişim zorluklarından bizden ne istendiğinin net olmamasına kadar iş yeri kaynaklı stresler, işinizin çok ötesine geçip günlük hayatımıza  da yansıyabiliyor. 
Yakın tarihli bir araştırmaya göre, ABD' li çalışanların yüzde 85'i iş stresi nedeniyle uyku düzenlerinin bozulduğunu belirtiyor. İyi uyuyamadığınız zamanlar iş yerinizde ve başka yerlerde odaklanma problemi yaşamanız daha olası hale geliyor. 



Endişelenmeniz Uykunuzun Kaçmasına Neden Olur 

 

Bir kere uyuyamıyor olduğunuzun farkına vardığınızda, kaslarınız gerginleşir ve düşünceleriniz hızla "Uyuyamayacağım. Bu hafta yapılacak onlarca iş var ve yarın zinde bir şekilde çalışamayacağım" 
gibi endişelere dönüşür. Vücudunuz gerilir, nefesiniz düzensizleşir, kalp hızınız yükselir, içinizde bir huzursuzluk hissi oluşmaya başlar ve kaçan uykuyu geri getirmek daha da zorlaşır.

 

Peki Bu konuda Ne Yapmalı ?  

 

  1. İş yerinde strese neden olan alanları netleştirin: İş hayatınızda sizin için yoğun ve sürekli stres yaratan konuları, tespit etmeniz ilk adımdır. Stresinizi yönetmek için önce kaynaklarını anlamanız, sonrasında da bu kaynakları nasıl ele alacağınıza karar vermeniz ve gereken seçimleri yapmanız gerekir. Sizin için stres yaratan konuları değiştirebilir misiniz, olduğu gibi mi kabul etmelisiniz bunu  ayrımını yapmak gerekir. 
  2. Yaşadınız Sorunları tutup yüklenmek yerine gün içinde bırakmayı öğrenin : İş yaşantımızda zihnimizde çözemediğimiz işler uykuya dalmayı, uykudan uyanmayı tetikler. Yaşadığınız duyguları anlamayı, onlarla yüzleşmeyi gün içerisinde çözebilirseniz akşama iş bırakmamış olursunuz.
  3. Yatmaya hazırlık rutinleriniz olsun : Zihnimiz rutinleri sever ve kendini güvende hisseder. Yatmadan önce duş almak, dişlerinizi fırçalamak, yarım saat hafif bir ışıkta kitap okumak, uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır.
  4. Teknolojiden ve ışıktan uzaklaşın : Uzun yoğun bir günün ardından gevşemek kolay değildir ve bilgisayar veya akıllı telefonunuzla yatakta kıvrılıp yatmak yardımcı olmayacaktır. Yatağa girmeden önce ışıkları azaltın gözlerinizi dinlendirmeye başlayın. Ekranda gelen haraketlilik, dışarıdan sürekli uyarıların gelmesi zihinsel ve bedensel olarak uykuya hazırlanmanızı engelleyebilir. 
  5. Yatmadan 10 dk önce mindfulness * pratiklerini uygulamaya başlayın : Loş ışıklı odada rahat bir sandalyeye oturun ya da yatar pozisyonda uzanın. Gözlerinizi kapatarak o anda nefesinizi almaya ve vermeye odaklanın. Nefesimiz bizi şimdiki anda tutar. Andaki sesleri, bedeninizde neler olduğunu, çevrenizde kokuları da fark ederek bu pratiğe katabilirsiniz. Bedeniniz bir baskı var mı ? Bir yeriniz ağrıyor mu ? Ayaklarınızı, kollarınızı, bacaklarınızı, omzunuzu, başınızı hissedin. "Ne hisler var bedeninizde?" ,"Ne kadar rahatsınız?" gibi sorularla bunu fark edin. Şimdi yavaş yavaş gözlerinizi açabilirsiniz.  
  6. Mindfulness meditasyonu ile 10 dk içinde uykuya dalın : Yorganınızın altına girin, rahatça uzanın ve avuç içlerinizi midenizde ya da başınızda tutarak sakin ve yavaşlayan zihin faaliyetlerinizi fark edin. Üç derin nefes alın. Zihniniz düşünmeye, merak etmeye devam edecektir, çok da önemli değil. Zihniniz düşüncelere kayarsa siz nefesinize odaklanmaya dönün. Zihninizi de böylece uyuma aşamasına geçirmiş olursunuz. 
Sağlıklı ve rahat uymanız dileğiyle.

3 yorum:

  1. teşekkürler faydalı bilgiler için:)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım.Bana da beklerim...
    https://buyuklutuf.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, yazınız için teşekkürler. Blog yazarlarının buluşma ve sosyal paylaşım noktasına sizleri de bekleriz. Böylelikler içeriklerinizi bloggerlara tanıtabilir ve diğer bloggerlar ile kolaylıkla irtibat kurabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.